2012. május 23.

Könyvek - Angelology, Leszámolás, A megváltó

Adós vagyok három könyvélménnyel is, most ezek következnek:
"A bukott angyalok leszármazottai, a nefilimek köztünk élnek. Az idők kezdete óta uralkodnak fölöttünk. Vagyonuk és hatalmuk elrejti őket az emberek szeme elől, kezük azonban mindenhová elér, és könyörületet nem ismerve érvényesítik akaratukat. Csak egy titkos társaság, az angelológusok szervezete tud létezésükről. Megszállottan kutatják gyenge pontjaikat, próbálják felderíteni, mivel lehetne megtörni az emberiséget kizsákmányoló hegemóniájukat. Kilátástalannak tűnő küzdelmük hirtelen új lendületet kap, amikor megtudják, hogy a nefilimeket súlyos betegség tizedeli, melynek nem találják a gyógymódját… Amikor Evangeline, a fiatal apáca a kolostor könyvtárában váratlanul egy régi levélre bukkan, nem sejti, hogy olyan események láncolatát indítja el, melyek nemcsak az ő életét állíthatják a feje tetejére, de a nefilimek és az angelológusok évezredes harcának végkimenetelét is meghatározhatják. A különös levélről kiderül, hogy évtizedek óta keresik: azt remélik, elvezethet Gábriel arkangyal lantjához. A mennyei hangszer muzsikája óriási hatalommal bír, de hogy pontosan mekkorával, azt senki nem tudja. A nefilimek abban bíznak, hogy a lant segítségével megállíthatják a fajukat kihalással fenyegető kórt, ezért semmitől sem riadnak vissza, hogy megszerezzék… " (libri.hu)
Danielle Trussoni könyvéről sok jó véleményt olvastam, sokan Dan Brownhoz hasonlítják, és mivel őt nagyon szerettem olvasni, így nem sokáig gondolkoztam. Angyalos könyv pedig még amúgy sem volt a kezemben.
Nos, a nagy várakozást nagy csalódás váltotta fel. Alapjában véve az egész történettel van bajom, mégpedig az, hogy nem tudtam elhinni egyetlen szavát sem. Hiába a sok-sok bibliai és egyéb történelmi utalás, számomra elképzelhetetlen az egész. (Dan Brownnak viszont elsőre benyaltam a Da Vinci-kódot :)) Az Angelologyban is van ereklyevadászat, titkos társaságok, elrejtett kincsek, jelen és múlt összefonódása, sötét gyilkosságok, mégsem ragadott magával. Sajnos, voltak részek, amiket untam. 
Pendergast és sógora, Judson Esterhazy élet-halál küzdelme, ami az előző kötetben, a Lázálomban elkezdődött, folytatódik! Itt már írtam korábban a szerzőpárosról és a Pendergast-történetekről, nem ismétlem önmagam. A színvonal továbbra is magas, a sztori szövevényes és a vége... gutaütést kapok az ilyen nyitott végű könyvektől! :) Most várhatok a folytatásra! 
"Egy héttel karácsony előtt, Oslo legforgalmasabb bevásárló utcáján agyonlövik a norvég Üdvhadsereg egyik munkatársát. Az eset előtt mindenki értetlenül áll. A nyomozást vezető Harry Holénak és csapatának szinte semmi kiindulópontja nincs: sem használható bűnjel, sem indíték, de még egy valamirevaló személyleírás sem. Mindössze annyit tudnak meg, hogy a tettes piros kendőt viselt a nyakán. Megindul hát a hajsza az ismeretlen, hidegvérű gyilkos után, aki közben tovább vadászik a norvég főváros fagyos utcáin, mert még nem végzett a feladatával." (libri.hu)
Az első Nesbo könyvem, és bár lelövöm a poént, hozzá kell tennem, hogy nem az utolsó. Krimi a javából, mégpedig igazi skandináv krimi. (Épp a minap láttam a tv-ben egy rövid interjút az 52 éves szerzővel.) Kapunk egy rakás puzzle darabkát és úgy kell kiraknunk a képet, hogy még a keret történetre is csak lassan derül fény. Az ilyen sztorikat szeretem! A cselekmény végig feszült, a mellékszálak egymást váltogatva kerülnek előtérbe, a karakterek hihetőek, jól megformáltak; a szereplők magánéletéről is olvashatunk apró kis történéseket, ezért még szerethetők is lesznek minden kis hibájuk ellenére. Háttérnek pedig kapunk egy életszagú betekintést a norvég rendőrség mindennapjaiba. Jöhet a következő Nesbo!

Olvastátok valamelyik könyvet?
Monic

2 megjegyzés:

Zenzen írta...

Jo Nesbo-t én is akartam már olvasni, és akkor ezzel kezdem ;)

Zitu írta...

A skandinávok krimiben verhetetlenek!