2012. január 20.

Könyv - Maggie Stiefvater: Shiver, Linger, Forever

Azaz Borzongás, Várunk, Örökké.
Olyan ez a trilógia, mint egy lélektapasz. Úgy tud fogalmazni az írónő, hogy a lélegzet elakad. Legszívesebben papírdarukká hajtogatnám a fájdalmasan gyönyörű mondatokat, mint Sam az emlékeit.
Aki azt hiszi, hogy ez egy szokványos farkasos-lányos történet, az nagyon téved. Aki véres jelenetekre gondol, az is. 
Elneveztem a köteteket "csendes könyveknek". Lassan bontakozik ki a történet, ismerkedünk a szereplőkkel, részesei leszünk életük minden rezdülésének, mégsem lehet unatkozni egy cseppet sem. Ebben bizonyára nagy szerepet játszik a fent említett fogalmazásmód, a fantasztikus szókapcsolatok, a szokatlan hasonlatok. És persze a háttérben a titok, mely fokozatosan feszültséggel tölti meg az egész könyvet.
Aki azt hiszi, ez egy szokványos fiú-lány szerelmi történet, az is nagyon téved. Bár már régen kinőttem a tinikorból, mégis érdekelt Sam és Grace kapcsolatának alakulása, egymás iránti érzelmeik, gondolataik, apró gesztusaik. Jó lenne hinni, hogy létezik ilyen szép szerelem, mint az övék...
Olvastam volna még.

Grace nem tud élni egy sárga szemű farkas borzongató közelsége nélkül. Sam két életet él: a nyárban és a télben... Aztán Grace találkozik egy sárga szemű fiúval, aki olyan ismerős, hogy eláll a lélegzete. Az ő farkasa! Csak ő lehet. De a tél itt van a nyakukon... Hagyd, hogy Maggie elbűvöljön a meséjével! Szeretni fogod.

 
Miután Sam mindenét kockára tette, és megnyerte a jövőjét, amely ijesztően nyújtózik előtte, most Grace rejtélyes betegségével kell szembenéznie. A márciusi hidegben a lány testében egyre növekszik a forróság, és a közös jövő elolvadni látszik a hóval. Sam a falkáját várja, de aki kilép a fák közül, arra nem számít. És míg ő mindent elkövetett, hogy ember maradhasson, a jövevény alig várja, hogy a tél megfossza őt az emberi gondolatoktól. Mindig azt hitték, hogy a szerelmük mindent túlél, de vajon azt is, ami most következik?

Sam bármit megtenne Grace-ért. De képes-e egyetlen fiú és egy szerelem megváltoztatni az ellenséges, veszett világot? A múlt, a jelen és a jövő összeomlani készül, egyetlen pillanatban – élet és halál pillanatában. A búcsú vagy az öröklét pillanatában.

"Nincs olyan jóízű dolog a világon, mint valaki nevetése a szádban."
"Mindenkinek van egy története a külsején vagy a belsején esett sebek mögött…"
"Az idő múlásával a délutáni napfény kifehérítette a könyveket, mintha fakó, aranyozott kötetek lennének – önmaguk díszkiadásai. Felmelegítette a papírt és a festéket a borítók mögött. Olvasatlan szavak szaga lógott a levegőben."
"Leugrott az ágyról, és lesöpörte az asztalról a könyveimet. Szavak ezrei zuhantak a padlóra."
"Te vagy a második bőröm
nyaraim-teleim-őszöm
Kikelet átkelni érted
s e veszteség csodaszép, érzed?"

"és végül senki sem dönt
és senki nem kopog be
és senki sem ugrik fel
és senki sem nyit ajtót
és senki sem áll ott
és senki sem lép be
és senki sem mondja: eljöttél hát
és senki sem feleli: végre"
Monic

Nincsenek megjegyzések: