2012. február 9.

Vélemény - Energy Drink

Most olvastam, hogy az elmúlt két hónapban 123 tizenéves lett rosszul, mert túl sok energiaitalt ivott! 20%-uk 8-12 éves!!! 
Valami elképesztő, milyen méreteket öltött mára a különböző "pörgető" italok fogyasztása. Divat energiaitalt inni, és aki nemet mond, azt lehülyézik, kiközösítik. 
Szülőként (is) teljes mértékben ellenzem az ilyen kotyvalékok rendszeres ivását. Nem vagyok prűd ilyen téren (sem), mert nagyon ritkán, félévente egyszer-kétszer én is megiszom egy energiaitalt, de nem napi szinten! És éppen szülőként kellene jobban odafigyelni a gyerekekre, mire is költik a zsebpénzüket. Persze tudom, kifogás mindig van...
Miért is élnek a fiatalok ezzel a frissítő(?) módszerrel? Néhány válasz: mert fáradt vagyok, mert vizsgaidőszak van, mert jó az íze, a haverok is ezt isszák, mert buliba készülök.
Nos, az én időmben, ezelőtt 15-20 évvel is tanultunk, volt vizsgaidőszak, jártunk bulizni. Mégis kibírtuk energiaital nélkül. Nahát, ki hitte volna? Mi nem lógtunk a neten hajnali 1-2 óráig, persze hogy másnap majd kiesik a gyerek az iskolapadból az álmosságtól. A vizsgákra sem két nap alatt akartunk felkészülni, hanem időben elkezdtük a tanulást. Diszkóba sem hajnali fél kettőkor mentünk, hanem már 10 órakor, s két-három órára már otthon voltunk és aludtunk. Érdekes módon így is jól éreztük magunkat, volt idő szórakozni, bulizni, beszélgetni.
Mert normális időben lefeküdtünk aludni. A legpihentetőbb alvás az, ami még éjfél előtt történik. A hosszú távú ki nem alvásnak fizikai következményei lesznek és ez nem vicc: idegesség, szorongás, szívdobogás, emésztési problémák, hangulatingadozás.
Most lehet, azt gondoljátok, mit papolok én itt, ilyen a mai világ, felgyorsult és lépést kell vele tartani. Oké, de ne energiaital segítségével. Egy zöld tea vagy egy finom kávé, cappuccino is élénkíti az elmét, még sem annyira káros. Ki tudja, ezekbe a no name, olcsó energiaitalokba mi mindent tesznek még bele. 
Egy közeli ismerősöm (fiatal, helyes 24 éves srác) rendszeresen ivott energiaitalt, mert szeretett bulizni, persze fősulira járt, tanulni is kellett. Aztán először csak néha tört rá pánikroham, később olyan erősen bedobogott a szíve, hogy azt hitte, meg fog halni. Az orvosa azt mondta, a szívritmuszavarok - melyeket a rengeteg koffein-taurin okozott - miatt újra kell indítani a szívét, de nem 100%, hogy el is fog indulni. Itt írja alá, hogy ezt tudomásul vette - és a kezébe nyomott egy tollat.
Monic


Nincsenek megjegyzések: