2012. február 21.

Recept - Citromtorta

A hétvégén sütöttem ilyen tortát, először. Semmi extra, gyorsan és könnyen elkészíthető, viszont nagyon finom, pikánsan citromos íze van, szerintem a nyár egyik kedvence lesz nálunk.

Hozzávalók:
Tészta:
12 dkg margarin
12 dkg cukor
1 db tojás 
1 nagy citrom reszelt héja
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
Krém:
2 cs vanília pudingpor (főzhető)
28 dkg cukor
1 l tej
3 tojás
1 nagy citrom leve és reszelt héja

A margarint a cukorral elkeverjük, majd a tojással együtt habverővel habosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és a margarinos krémmel összegyúrjuk. Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet. Az egészet belenyomkodjuk egy margarinnal kikent, liszttel beszórt - lehetőleg hullámos szélű - tortaformába úgy, hogy legyen kétujjnyi pereme. Kb. 20 percig pihentetjük, majd 190 fokon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, beletöltjük a krémet.
A pudingport a fele cukorral, kevés tejjel és a tojások sárgájával simára keverjük, majd a többi tejet is hozzáöntve folyamatos keverés közben felforraljuk. Ha már elég sűrű a krém, beletesszük a citrom levét és reszelt héját. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, végül beleöntjük a forró pudingot, jól elkeverjük és az egészet a tésztára halmozzuk. A tetejét díszíthetjük vékony karikára vágott citromszeletekkel. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. (Ennek a süteménynek is csak jót tesz, ha legalább egy éjszakát hagyjuk összeérni.)



Jó étvágyat!
Monic

3 megjegyzés:

Nóra írta...

mm,most megkívántam :)

pipacs írta...

Hm, nagyon ígéretes recept és jól lehet lightosítani is! :) ;)

Monic írta...

Teljes kiőrlésű fehér tönkölyliszttel készült, a cukor felét mézzel helyettesítettem. Így már egy kicsit lightosabb. :)Legjobb lenne a nyírfacukor, de olyan ára van, hogy inkább plusz tekerés a szobabringán. :)