2012. április 12.

PMS - Avagy mindjárt megőrülök! :)


Gondolom, Ti is láttátok már azt a vitamin reklámot, amelyben egy fiatal nő épp természetfilmet néz és megsiratja szegény elejtett gazellát, idegesen csapkodja a fénymásoló ajtaját - ilyen már velem is előfordult :) -, illetve magából kikelve kiabál a párjával, amiért középen nyomta meg a fogkrémes tubust.
Bizony nekünk nőknek nem csak a "nehéz napok" jutottak, hanem még az azt megelőző napokat is át kell vészelnünk :) 
A PMS tüneteit a hormonálisan aktív nők mintegy 80%-a tapasztalja. 20-40%-uknál a panaszok olyan jelentősek, hogy az életminőséget is rontják és csekély mértékben akár munkaképtelenség is felléphet ezeken a napokon. Tehát egyáltalán nem szabad félvállról venni!
Mik a legjellemzőbb tünetek?
Azt hiszem, itt mindenki fel tudna sorolni minimum négyet-ötöt. Nekem nagyon gyakran fáj ilyenkor a fejem, dekoncentrált vagyok, ingadozik a hangulatom, minden apróság miatt veszekszek, elképesztő mértékben kívánom a csokit és mindent, ami csokis! :) A bőröm és a hajam katasztrofális, 2-3 kilóval is többet mutat a mérleg, hol pörgök ezerrel, hol pedig alig állok a lábamon az álmosságtól, soroljam még?
 
A tüneteket persze lehet enyhíteni, erre is sokféle módszer létezik kezdve a gyógyszeres kezeléstől a sporton át egészen a pszichológusig. Szerencsére azért ennyire nem vészes a helyzet, de az biztos, hogy ilyenkor a családomnak sem könnyű engem elviselni. :)
A feszültséget jól le lehet vezetni például egy kis testmozgással, ami lehet egy kiadós séta, futás, biciklizés, de akár tánc is a kedvenc zenéinkre. A sok folyadék is nagyon fontos, legjobb ilyenkor vízhajtó teákat iszogatni. A csokiéhséget is nyugodtan csillapíthatjuk egy-két kockával (hmm, táblával...) a kedvencünkből, mert a szénhidrát köztudottan segít az agynak boldogsághormont termelni. Nagyon jó feszültségoldó például a levendula illóolaj: párologtathatjuk aromamécsesben, egy vattacsomóra két-három cseppet csepegtetve és az ágyunk mellé téve nyugodtabb lesz az álmunk, levendula olajos szappant is lehet kapni és persze készíthetünk forró fürdőt: egy kis tejben vagy mézben keverjünk el 4-5 csepp levendula olajat, majd ezt öntsük a vízbe és élvezzük a nyugalmat! Néhány gyertya, halk zene - kell ennél több? (Arra figyeljünk, hogy kizárólag 100% tisztaságú illóolajat használjunk!) A relaxáció, a jóga, a masszázs is mind-mind csökkentik a feszültséget. 
 


Ti is tapasztaljátok a fenti tüneteket? Milyen praktikák váltak be Nálatok?
Monic

1 megjegyzés:

n_norii. írta...

úúú, én ilyenkor úgy kipattogok, hogy legszívesebben itthon maradnék... :D