2012. április 19.

Csak természetesen! - SLS/SLES

Nos, az utóbbi napokban-hetekben lépten-nyomon belebotlok hasonló cikkekbe: a szilikonos nem jó, a margarin nem jó, az SLS/SLES nem jó, a csapvíz nem jó, a levegő nem jó, stb.
Rendszeresen olvasom a krémmániát, s ott néhány hozzászólás egy kicsit kiverte nálam a biztosítékot: úgy állítják be az SLS/SLES-t, mint az atombombát!
Most ne kezdjétek el csapkodni a billentyűzetet, amiért ezt írom, mindjárt megmagyarázom, pontosan mire is gondolok.
Tudjuk, hogy a Földünk fuldoklik a szemétben. Az is köztudott, hogy rengeteg tartósítószer, színezék, mesterséges aroma, állományjavító, vegyszer, káros kemikália kerül(het) bele az élelmiszerekbe. A kozmetikai termékeket is "megdúsítják" mindenféle színezék-származék-állagjavító-illatanyag kombóval. A bio sem mindig azt jelenti, hogy 100%-ig természetes összetevőket tartalmaz a termék.  A paprika, amit bio-nak címkéznek, ugyanazt a levegőt "szívja", mint mi. Az eső, ami ráhull, savas. Az organikus gazdaságok talán annyival jobbak, hogy ott rendkívül szigorú feltételei vannak a termőföldnek is, amibe a növényeket ültetik. A levegő mégis ugyanaz marad!
Összegezve: a bolygó, amelyen élünk, már korántsem az a tökéletes, tiszta hely, mint amilyen volt a teremtéskor :) (Az már más kérdés, hogy erről mi, emberek tehetünk.)
Akik olvasgatják a blogomat, tudják, hogy igyekszem természetes dolgokat használni. De! Hiába szűröm ki teljesen a káros összetevőket (egyébként szerintem ezt nem is lehet megvalósítani), ha a levegő, amit belélegzek, tele van porral, ólommal, pollennel. A víz, ami a csapból folyik, klórt, arzént, hormonszármazékokat, mindenféle koszt tartalmaz. Ja, nem isztok csapvizet, csak palackozott ásványvizet. Azon elgondolkodtatok már, hogy a műanyag flakonból mennyi "finomság" kioldódik a gyártástól az ital elfogyasztásáig? Tehát ezt is vegye figyelembe mindenki, aki az SLS/SLES-t hétfejű, tűzokádó sárkányként állítja be.
Lehet találni ezektől mentes sampont, tusfürdőt, fogkrémet, mosogatószert, dezodort, testápolót, habfürdőt, stb. De pl. aki egy nyilvános mosdóban illedelmesen megnyomja az automata szappanadagoló gombját és az így kapott mennyiséggel kezet mos, nem sikoltozik, hogy jajj, SLS?!!! Vagy inkább nem mos kezet? Persze mondhatjátok azt, hogy nyilvános helyen nem mentek el a mosdóba, na de ha egyszer muszáj! :D
Az a helyzet, hogy ha nem is érintkezünk SLS-sel, simán meghalhatunk pl. tüdőrákban még akkor is, ha életünkben egyetlen szál cigit sem szívtunk el. Vagy a fejünkre esik egy zongora :DD
Sajnálatos módon azt kell mondjam, hogy a XXI. században el lehet felejteni a 100 %-ig természetes életmódot! Illetve egy megvalósítási lehetőséget látok: légmentes buborék, fotoszintetizálás :D

Akkor semmit sem tehetünk a káros anyagok ellen? Azért van néhány megvalósítható ötlet, módszer: vízszűrő felszerelése, tusfürdő helyett természetes összetételű szappanok, samponok, testápoló helyett testvajak, habfürdő helyett fürdőgolyó (természetesen ezek is mind 100% natúr termékek legyenek), otthon termesztett zöldség, gyümölcs vagy ismerőstől vásárolni ilyeneket a piacon. Háztól vett hús, tojás. Aki nem vegetariánus, inkább egyen házi készítésű füstölt kolbászt, mint védőgázas, előre csomagolt szalámit :) 

Ti mit tesztek a sok-sok káros összetevő ellen? Kíváncsian várom a véleményeteket!
Monic


3 megjegyzés:

pipacs írta...

Tökéletesen egyetértünk. :) Igyekszem egészségesen élni, igyekszem előtérbe helyezni a természetes dolgokat a szépségápolásnál is, de nem betegesen. Jobb szó nem jut eszembe. :) Van, amit ha beledöglik az ember, akkor sem tud kikerülni....

Anett írta...

Ami ma jó az lehet hogy holnap már káros lesz. Egyébként meg láttam már hogy termesztik a bio zöldségeket (tisztelet a kivételnek) hát az váljék egészségére mindenkinek....meg a barna kenyér kakaóporral :)
A kozmetikumoknál azért néha elgondolkodok, pl arckrémet vagy alapozót nem vennék ismeretlen márkától de amúgy ... hmm kimegyek elszívok egy cigit és közben átgondolom :)

Thündérke írta...

légmentes buborék, fotoszintetizálás :D na ez a mondat a kedvencem :D amúgy teljesen egyet értek veled :) .