2012. április 19.

Könyv - Douglas Preston-Lincoln Child: Lázálom


"Aloysius Pendergast ügynök mind a mai napig gyászolja feleségét, Helent, akit tizenkét évvel ezelőtt egy hátborzongató vadászbalesetben veszített el. A régi családi birtokon hosszú idő után újra kezébe veszi felesége tárgyait és rettenetes felfedezést tesz: rájön, hogy felesége puskájában, amellyel életét próbálta menteni, éles helyett csak vaktöltény volt. Ki akarhatta megölni Helent és miért? Pendergast barátját és társát, Vincent DAgosta hadnagyot hívja segítségül, hogy a gyilkos után kutatva visszautazzanak a múltba, és nyomon kövessék Helen életét a házasságkötés előtt és után is. Pendergast rájön, hogy imádott feleségének, az egyetlen embernek, akiben teljesen megbízott, rengeteg titka volt. Az ügynök ebben az ügyben is épp olyan eltökélten küzd az igazság kiderítéséért, mint máskor, de elveszíti jól ismert nyugalmát és szilárdságát. A Lázálomban mélyebben beleláthatunk kedvenc FBI-ügynökünk lelkébe, mint bármelyik eddig kötetben."

A szerzőpáros mintegy 15 éve alkot együtt, több mint két tucat könyv az eredménye együttműködésüknek.
Az ún. Pendergast-történetek központi figurája Aloysius X. L. Pendergast FBI ügynök. Vele először A megtalált ereklye című regényben találkozhatunk. A könyvből film is készült A bestia címmel, de sajnálatos módon Pendergastot teljesen kihagyták belőle, pedig az ügynök karaktere egy teljesen új generációját teremti meg a nyomozóknak. Egy kicsit Sherlock Holmes, egy kicsit Colombo, egy csipetnyi Magriet és némi Poirot. A mindig makulátlanul elegáns Pendergast brilliáns elme, titokzatos múlttal, ősi család sarjaként ered a nyomába a különböző bűntetteknek. A történetek szellemesek, hátborzongatóak, rejtélyesek, misztikusak, kicsit romantikusak, cseppnyi humorral fűszerezve. 
Azt, hogy az írók az ügynököt már-már isteni tulajdonságokkal is felruházták (nem egyszer a halál torkából tér vissza), megbocsátom! Nekem nagyon szimpatikus a figura, néha szinte elhiszem, hogy hús-vér emberről van szó, és hiányozna, ha nem lenne újabb izgalmas történet. Klasszikus krimikről van szó, ahol a hangsúly nem a kiontott beleken és a fröcsögő véren van, hanem a pengeéles logikán, az apró részleteken, a tudományos magyarázatokon.
Tökéletes kikapcsolódás a krimi rajongóinak!
A sorozat kötetei:
A megtalált ereklye
Az ereklyetartó
A titkok háza
Csendélet varjakkal (az egyik legjobb, szerintem)
Kénköves pokol
A halál tánca
Elátkozott völgy
A sötétség kereke
Temetői tánc
Lázálom (végre bepillantást nyerünk Pendergast lelkébe)
Leszámolás

Olvastátok már valamelyik könyvet? Ismeritek a szerzőket? Szeretitek az ilyen jellegű krimiket?
Monic

1 megjegyzés:

Zenzen írta...

Szeretem a krimiket úgyhogy ezt is megnézem, de akkor is a number one kedvencem Poirot Agatha Christie könyveiből.

http://bubbiful.blogspot.com/