2012. március 2.

Recept - Csörögefánk és kókuszcsók

Ezer éve nem sütöttem csörögefánkot, általában anyukám szokott ilyet készíteni az egész családnak. Pedig egy nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető finomságról van szó.

Hozzávalók: 
45 dkg finomliszt
2 ek. porcukor
6 tojás sárgája
4-5 ek tejföl
4-5 ek rum vagy néhány csepp rumaroma
8 dkg olvasztott vaj
csipet só
(A recept Limarától van - limarapeksege.blogspot.com)
Egy tálba szitálom a lisztet, majd sorban hozzáadom a tojássárgákat, a cukrot, az olvasztott, langyos vajat, a sót, a rumot és végül a 4 ek. tejfölt. Közepesen kemény tésztává gyúrom össze, ha szükséges, adok még hozzá tejfölt. Alaposan kidolgozom a tésztát, akkor jó, ha szép fényes és már nem ragad. Letakarom és 30 percig pihentetem.
Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtom, majd derelyeszaggatóval (nekem ilyenem nincs, így marad az éles kés) rombusz formákat vágok, mindegyik közepére is teszek egy bevágást és ezen átbújtatom a rombusz egyik sarkát. Nem túl forró olajban megsütögetem a formák mindkét oldalát, kb. egy-egy perc elég nekik. Végül fahéjas porcukorral megszórom. 




Kókuszcsókot akkor szoktam sütni, ha marad ki tojásfehérjém, mint például most, a csörögefánknál. 

Hozzávalók:
6 tojásfehérje
50 dkg porcukor
50 dkg kókuszreszelék
(A fentiekből látszik, hogy nem egy fogyókúrás sütiről van szó, viszont isteni finom, intenzív kókusz ízű aprósütemény. Ebből a mennyiségből rengeteg lesz, kb. 3 nagy tepsinyi. Természetesen a mennyiség felezhető.)
A tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzászitálom a porcukrot, majd beleforgatom a kókuszreszeléket is. Margarinnal kikent tepsibe egy kanál segítségével kis halmokat rakok a tésztából, majd 160 fokon, 10-15 perc alatt halványbarnára sütöm.

Jó étvágyat!
Monic

Nincsenek megjegyzések: